Hogyan olvassuk a kozmetikumok összetevõit?

c-iacute-mke.jpgA kozmetikumok összetételének látszatával ellentétben nem. Csak néhány egyszerû szabályt kell megjegyezni. Amint késõbb ki fog derülni, a hosszú latin szavak nem fognak gondot okozni. És még egy dolog, jegyezd meg, hogy a gyártó köteles felsorolni az összes elemet, ami a kozmetikumban szerepel, még a nem olyan népszerû parabéneket is

Mielõtt folytatnád az összetevõk elolvasását, csak néhány alapvetõ szabályt kell ismerned. Elõször, nagyon fontos a felsorolt összetevõk sorrendje. Az elején lévõ INCI összetevõk azok, amelyeknek a koncentrációja a legnagyobb a kozmetikumban. A végén találhatóak azok, amelyeknek koncentrációja a legkisebb. Másodszor, minden összetevõ, amit az illat (parfüm) után említenek nyomokban található, ami természetesen nem azt jelenti, hogy nem okozhatnak bõrirritációt. Még a lista legvégén lévõ anyagok is kihatnak a bõrre. Harmadszor, a legjobb kozmetikumok a legkevesebb összetevõvel rendelkeznek és még jobbak, ha azok növényi eredetûek. Próbálj olyan kozmetikumokat választani, amelyek összetevõit ismered.

Másik két szabály két kívánt összetevõre vonatkozik és olyanokra, amelyek bõrirritációt okozhatnak (tömítés). Az elsõ csoportban vannak a növényi olajok (kivéve az ásványi olaj, vagy az úgynevezett paraffin), növényi és gyógynövénykivonatok, bõrpuhítók (lanolin, shea vaj, méhviasz, paraffin viasz), hidratáló összetevõk (glicerin, méz, aloe vera, cukor), antioxidánsok (C, E, A, B3 vitaminok és koenzim Q10), proteinek (selyem, keratin, zab és búza fehérjék), bõrirritációt csillapító összetevõk (allantoin, panthenol, arnica montana). A második csoportban vannak a tisztítószerek (SLS), tartósítószerek (parabének), illatok és alkohol.

A kozmetikumok összetételének olvasásával kapcsolatos fenti szabályokat ismervén nyugodtan látogass el a gyógyszertárba. Biztosan olyan terméket választasz, mely megfelel az igényeidnek és jól ápolja a bõröd. Óvatosan olvasd el az összetevõket és semmi sem fog meglepni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük