Egyszerű otthoni trükkök a sérült körmök javítására

Mit tehetsz, ha a körmeid borzasztóan törékenyek és sérültek? Szerencsédre ismerünk néhány egyszerű trükköt, amelyekkel kezelheted ezt a problémát. Mielőtt azonban megosztanánk veled ezeket, egy fontos kérdésre kell válaszolnunk, mégpedig arra, hogy…

Mi okozza a törékeny körmöket?

Kezdjük azzal, hogy meghatározzuk, mi teszi gyengévé a körmöket, hogy később kiküszöbölhessük. Nincs értelme körömkezelést végezni, ha a probléma forrása még mindig fennáll. A körmök törékennyé válásának leggyakoribb okai a következők:

  • Rosszul végzett manikűr
  • a zselés manikűr rosszul történő eltávolítása
  • körömrágás
  • a körömágybőr kivágása éles szerszámokkal
  • a körömápolás hiánya
  • nincs körömvédelem, pl. vegyszerek ellen
  • régi körömlakkok használata
  • nem megfelelő körömkellékek használata
  • hormonális zavarok
  • rossz közérzet

Hogyan lehet a körmöket erősebbé tenni

Csak akkor léphetsz tovább a körmök javítására, ha a károsodás minden lehetséges okát kiküszöbölted. Mit tehetsz, hogy erősebbé tedd őket? A jó hír az, hogy többféle megoldást is igénybe vehetsz. Ha van elég időd, javasoljuk, hogy nézd végig az alábbiakban felsorolt összes kezelést, hogy megtaláld azt, amelyik a legjobb eredményt hozza. Elvégre nincs olyan, hogy mindenre gyógyír, nem igaz?

1. Ricinusolaj masszírozása a körmökbe

Ez valószínűleg a leggyakoribb kezelés, amely megmenti a törékeny körmöket. A ricinusolaj bizonyítottan erősíti és fokozza a körömlemezek fényét. Rendszeres használat esetén ez a sűrű olaj még a növekedést is képes felgyorsítani. A rossz hír azonban az, hogy türelmesnek és következetesnek kell lenned ahhoz, hogy javulást tapasztalj.

2. Argánolaj masszírozása a körmökbe

Íme egy másik növényi olaj, amelyet a sérült körmök rendbetételére használhatunk. A ricinusolajhoz hasonlóan az argánolajnak is kicsit több időt kell adni ahhoz, hogy a körmöket teljesen helyrehozza. Ez a kezelés hatékony, de meglehetősen lassan hozza meg a kívánt hatást.

3. Meleg olívaolajos köröm áztatás

Növényi olajokat használhatsz úgynevezett kézáztatásra. Ez a kezelés nemcsak a körmökre, hanem a kéz bőrére is jó hatással van. Próbáld ki, hogy meleg olívaolajba mártod a kezed, hogy a körmök erősebbek, kevésbé törékenyek és védettek legyenek a sérülésektől.

4. Zselatinos köröm áztatás

A köröm áztatást más anyagokkal is végezhetjük, nem csak növényi olajokkal. Vegyük például a zselatint, amely fehérjékben gazdag. A köröm zselatinos oldatban való áztatása jótékony hatással van a körömlemezre, mert erősebbé teszi a körmöket.

5. Sheavaj a körmökre

Ha nem vagy nagy rajongója az olajoknak, akkor kipróbálhatod a sheavajat. Ez egy krémszerű, teljesen természetes anyag, amely magas zsírsavkoncentrációjáról ismert. Rendszeres alkalmazásakor erősíti a bőr és a körmök természetes védőrétegét.

6. Fehérje körömerősítő

Akik inkább kész szépségápolási termékeket használnak, azoknak jó befektetés lehet egy fehérjében gazdag körömerősítő. Az igazat megvallva, teljesen mindegy, hogy milyen formában van (hasonlít-e körömlakkhoz vagy tollhoz). Sokkal inkább a formuláról van szó. Ezért próbálj meg olyan terméket találni, amely fehérjékben, például keratinban gazdag.

7. Körömkiegészítők

Természetesen kipróbálhatsz néhány vitamintablettát vagy gyógynövényes főzetet, hogy a körmeid erősebbek és szebbek legyenek. A legjobb eredményeket a lóherével, csalánnal és biotinnal dúsított termékek hozzák, de a körömápoló összetevők és anyagok listája sokkal hosszabb.

8. E-vitamin kapszula

Ha már a vény nélkül kapható körömkiegészítőknél tartunk, érdemes kipróbálni a gélkapszulában kapható E-vitamint is. Beveheted, mint bármelyik más tablettát, de kipróbálhatod azt is, hogy feltöröd a gélkapszulát és a folyékony E-vitamint belemasszírozod a körmödbe.